Съвети за запознанства7 Протоколи

3 прости трика за вълнуващ разговор на първа среща

Ilkka, 19/01/2022
3 прости трика за вълнуващ разговор на първа среща

Нашият експерт по запознанства Кейт Тейлър е тук с няколко лесни техники, които ще ви гарантират, че никога няма да загубите ума и дума, когато сте на среща.

Чувствали ли сте се някога изгубили дар слово на първа среща? Ако е така, не сте единствените. В наше скорошно проучване открихме, че докато 85% от необвързаните на възраст над 50 години се чувстват уверени да пращат съобщения, докато правят онлайн запознанства, само 36% от тях се чувстват удобно да разговарят лице в лице при среща.

Защо не знаем какво да кажем

Причините да се чувствате с вързан език са различни. Може да се чувствате под напрежение или да ви е неудобно да се срещнете с някой нов човек. Може да се страхувате да не кажете нещо погрешно. Ако сте мъж, може дори да е научно доказано: проучване показа, че мъжете временно понижават интелигентността си, когато говорят с някого, когото харесват. Но не е заради вашата възраст. Нашето проучване установи, че по-младите хора, които създават запознанства, са още по-неуверени, когато разговарят лице в лице.

За да ви помогнем, ето три прости техники, които можете да използвате, за да си помогнете разговорът по време на първата среща да мине по-гладко. Практикувайте ги в ежедневието си и след това ги използвайте, за да провеждате перфектни разговори при среща.

 

1. Задавайте отворени въпроси

Добре ли мина твоят ден днес? Да? Чудесно. Мм, имаш ли вече планове за лятото? Не? Оо. Струва ли ви се понякога, че някои разговори са като вадене на зъби? Да, и на мен! Нека разгледаме един лесен начин да променим това.

Интервюиращите и журналистите бързо се научават да спрат да задават въпроси, на които може да се отговори само с няколко думи. Вместо това те задават отворени въпроси, предназначени да извлекат малко повече информация. На тези въпроси е забавно да се отговоря и бързо могат да превърнат един измъчен разговор в безкраен поток от думи.

Защо работят отворените въпроси

„Как беше денят ти?“ няма да накара и двама ви да се чувствате като стари приятели. Но по-отворена версия на този въпрос като например: „Кое беше най-хубавото от деня ти досега?“ насърчава събеседника ви да говори откровено, без да се чувствате разпитван.

Можете лесно да промените прост въпрос като: „Харесваш ли работата си?“, в далеч по-интересно: „Винаги ли си искал/а да работиш тази работа?“, и ще разберете всичко за живота на вашият събеседник и как е стигнал до настоящата си кариера.

От научен интерес, приложих тази техника на децата си тийнейджъри по време на вечеря снощи. Вместо да ги попитам: „Как беше в училище?“ (което винаги е предизвиквало само мрънкане, свиване на рамене или завъртане на очи), аз ги попитах: „Разкажете ми нещо, което се случи днес, и което наистина ви разсмя“. Очите им светнаха и изведнъж споделяхме най-забавните моменти от деня си.

Добри отворени въпроси за срещи

Упражнявайте се да задавате на всички отворени въпроси, докато не си създадете репертоар, така че винаги да получавате забавни, разнообразни отговори. Например:

  • Кой е най-добрият съвет, който някога сте получавали?
  • Кой е най-безполезният ви талант или способност?
  • Кой е най-известният човек, когото някога сте срещали?
  • Коя сцена от филм или книга винаги ви разплаква?
  • Кое е последното нещо, което ви накара да се смеете, докато ви заболи коремът?
  • Кое е най-интересното нещо, което научихте тази седмица?

2. Придържайте се към неангажиращи теми

В нашето скорошно проучване също попитахме хора, търсещи сериозни запознанства, кои теми за разговор им харесват най-много при първоначални срещи.

Явните победители бяха простите неутрални теми.

Най-добрите и най-лошите теми за разговор

79% от хората над 50-годишна възраст, търсещи сериозни запознанства, обичат да говорят за своите хобита и страсти. 65% обичат да обсъждат кариерата си, а 64% обичат да разговарят за семействата си.

От друга страна, темите, които най-много „убиваха“ разговора, бяха „дълбоките“ теми. 82% от хората над 50-годишна възраст, търсещи сериозни запознанства, не искат да говорят за пари; 76% не искат да обсъждат предишни партньори, а 75% не искат да говорят за секс.

Въздържайте се от истински признания

Ако сте човек, който обича да се сближава прекалено по време на разговор на първа среща, помислете си дали няма да е по-добре да проявявате малко повече сдържаност. Откровеността, която разголва душата, очевидно има своето място в една връзка, но това обикновено не е във ваша полза при първоначалните съобщения или при първите три срещи.

Защо е важно вашата откровеност да бъде умерена

Лесно е да създадете погрешно впечатление за себе си, когато разкриете всичко прекалено рано. Не забравяйте, че когато хората все още не ви познават, значението на всичко, което казвате, е преувеличено.

Да приемем например, че този месец сте надвишили разходите си и наистина се притеснявате за парите. Ако кажете на най-добрия си приятел за това, той няма да ви съди. Той ви познава толкова отдавна, през добри и лоши времена, че просто ще прояви загриженост към вас и ще се надява да сте добре. Но новият ви партньор не ви познава достатъчно добре. Така че може да се чуди дали имате склонност към прекалено харчене, липсва ви организираност или търсите заем.

За да избегнете създаването на грешно впечатление, придържайте се към забавни, неутрални теми в началото. Когато се опознаете, можете да разкриете повече от най-съкровените си тайни.

Как да овладеете изкуството на дискретността

Ако сте човек, който често разкрива рано своя лична информация, може да ви е необходимо време, за да свикнете да поддържате нещата леки и свежи. Така че, когато говорите с познати или колеги, опитайте се разговорите ви да са фокусирани върху неутрални теми като празници, социални планове, хобита, филми и книги. След това продължете по същия начин, когато ходите на срещи.

3. Интересувайте се, не се правете на интересни

Както казва Дейл Карнеги в Как да спечелим приятели и да влияем на хората: „Можете да създадете повече приятели за два месеца, като искрено се заинтересувате от другите хора, отколкото за две години, опитвайки се да привлечете други хора да се интересуват от вас“.

Когато се интересуваме от някого, естествено искаме да го впечатлим. Изравяме от съзнанието си най-интересните неща за себе си и се опитваме да ги вмъкнем в разговора. Или се вкопчваме в нещата, които са общи за нас, колкото и да са незначителни, изтърсвайки фрази като: „Аз също вдишвам и издишвам! Не мога повярвам!“.

Знам, че никога не бихте говорили непрекъснато и само за себе си, но кога за последен път се упражнявахте да слушате какво казва някой друг? Без да напрягате съзнанието си да се сетите за подобен анекдот, който бихте могли да споделите в отговор, без да се чудите какво всъщност мисли другият, или без да искате събеседникът ви по-бързо да стигне до същността?

Как да станете по-добър слушател

Започнете да практикувате днес. Нека другият да говори и просто се съсредоточете върху възприемането на думите им. Ще забележите толкова много неща; ще чуете необичаен избор на думи или ще слушате за неща, които карат очите им да заблестят. Това са нещата, които те обичат, истинските им страсти, това, което поддържа живеца, така че слушайте!

Да бъдете добър слушател също улеснява поддържането на разговора. Вместо да се налага да мислите за умен отговор, можете просто да зададете уместни въпроси от рода на: „Забелязах, че нарекохте това дете „чедо“ — да не би да сте израснали в Шотландия?“ Или: „Изглежда, че наистина се вълнуваш за прослушването си! Винаги ли си се интересувал/а от актьорство? “ Малко хора могат да устоят на очарованието да бъдат изслушвани по този начин.

Започнете още днес да прилагате вашите разговорни умения на практика! Намерете още съвети за запознанства – покриваме всички теми от сигналите, че сте готови за нова връзка, до какво да очаквате при запознанства над 50.

Сайт за запознанства за необвързани хора със сходни възгледи! Намерете необвързани хора със сходни интереси Регистрирайте се безплатно